top of page

SAVUNMA SEKTÖRÜNDE İŞ ARAYANLAR İÇİN ADIM ADIM HAZIRLIK SÜRECİ

Burada anlattıklarım yöneticilik ve mentörlük tecrübesi ve yıllar içinde gençlerin soruları, beklentileri, kaygı ve endişeleri ile ilgili gözlemlerime dayanıyor. Ancak sonuçta öznel bir değerlendirme olduğunu lütfen unutmayın. Yani herkesin yaşayacağı bir iş arama ve bulma deneyimiyle bire bir örtüşen bir süreç belirlemem takdir edersiniz ki olası değil. Bir tarafta bu dediklerimi aklımızda tutarken, diğer tarafta çoğunluğun yaşayabileceği bir süreç tanımına dair sizlere yardımcı olmayı umuyorum.

İŞ ARAMA

Temponuza göre iş arama dönemindeki hazırlıklar ve iş bulmaya kadar olan süre 1-6 ay arasında değişebilir.

Her şey yolunda giderse işe başlayana kadar ortalama 3 aya ihtiyacınız olduğu kabul edilebilir.

Şöyle ki,

  • hedef koydunuz,

  • hedefe ulaşabileceğiniz bir plan yaptınız,

  • ön araştırmayı tamamladınız,

  • gerekli ufak tefek kişisel gelişim alanlarına da el attınız,

  • bu arada öz geçmişinizi hazırladınız, iş bulma sitelerine üye olup hedefinize uygun işlere başvuru yapmaya başladınız

  • Diyelim ki 10 civarı size uygun ve niteliklerinizle örtüşen başvuru yaptınız; görüşmeye (mülakat) çağrıldınız, bazı durumlarda aynı iş yeriyle ikinci ve hatta üçüncü görüşmenizi de yaptınız,

  • işe kabul edildiniz ve şirket size iş teklifi yaptı.

  • İş teklifini kabul ettiniz ve işe başlama evraklarını hazırladınız. Uygun bir işe başlama tarihini de şirketle birlikte belirlediniz.

  • Ve ilk gün geldi; işe başladınız; artık ilk iş günündeki bir çalışansınız.

 

İşte bu süreç iyimser bir ortalamayla 3 ay kabul edilebilir. Bu 3 ayı daha da erkene çekebilecek faktörler vardır. Bazı faktörler ise geciktirebilir.

Ancak unutulmamalı; süreçte her şey sizin elinizde değildir. Dolayısıyla kontrolü tamamıyla elinizde olmayan bir süreçte size düşen en iyi şekilde hazırlanmak ve iş bulma şansınızı arttırmaktır. 

 

Bu süreçteki tüm adımlara tek tek bakacak; süreci erkene çekebilecek veya geciktirebilecek faktörleri de ele alacağız.

 

Hazırsanız başlayalım.

 

A. Hedef ve Hedef Koymanın Önemi

 

Koçluk ve mentörlükte veya bir şirketin, şirket çalışanın ölçmek istediğiniz performansını, yarını; geleceği için hedef koymak iş hayatınız boyunca sıklıkla karşılaşacağınız bir eylemdir. Hedef koyma ile açık kaynaklardan ulaşabileceğiniz çok güzel YouTube içeriği veya yazı/makale/blog var. Ben burada kısaca bahsedeceğim.

Burada iş arama ve işe başlama sürecini ele aldığımıza göre koymamız gereken hedef bununla ilgili olmalı. Şimdi bir hedef koyalım:

Hedef: İş bulmak

Mentörlükte, koçlukta veya iş hayatında hedef denilen şey bu değildir. Hedef ölçülebilir, planlanabilir ayrıntıları içermelidir.

Buna biz SMART hedef adını veriyoruz; yani "Akıllı Hedef". ( “There’s a S.M.A.R.T. way to write management goals and objectives”, George T. Doran, Management Review, 1981)

Akıllı hedef koyabilmek için SMART kelimesinin her bir harfinin temsil ettiği özellikleri belirlememiz lazım.

S: Specific: Hedef spesifik olmalıdır. 

M: Measurable: Ölçülebilir olmalıdır.

A: Attainable: Ulaşılabilir olmalıdır.

R: Realistic: Gerçekçi olmalıdır.

T: Timely: Ucu açık olmamalı, belirli bir zaman dilimine ait olmalıdır.

Internette araştırma yaparken SMART'ın açılımıyla ilgili farklı açıklamalar göreceksiniz. Kimi yerde A harfini Achievable veya Assignable, kimi yerde R harfini Related ve daha farklı şekillerde görebilirsiniz. Bir önemi yok; genellikle hepsi özünde aynı hedef koyma tekniğini anlatıyor.

İş Bulma hedefimizi SMART tekniğine göre tekrar şekillendirelim:

Savunma sektöründe, Ankara'da, yazılım mühendisi olarak, 6 ay içinde işe başlamak.

 

Akademik olarak Türkiye ilk 50'sinde yer almayan bir üniversiteden 2,05/4.00 GPA ile mezunsanız iş bulma süreciniz uzayabilir. Ancak ilk 20'deki bir üniversitenin 3,30/4.00 ile mezunsanız süreç kısalabilir.  Eğer Üniversite döneminizde 2 yaz tatilinde zorunlu olmasa bile staj yaptıysanız süreç kısalabilir. Kişisel gelişim amacıyla derslerinize ilave yarışmalara katıldıysanız, projelerde görev aldıysanız, Coursera veya Udemy gibi platformlardan sertifika aldıysanız süreç kısalabilir. 4 yıllık eğitimi, sağlık veya özel sebeplerle izah edilebilir olmadığı taktirde 6 yılda bitirdiyseniz süreç uzayabilir. Hedefinize yönelik iyi bir planlama ve hazırlık süreci yaşamazsanız süreç uzayabilir. Her şeyi yapmanıza rağmen savunma sektörü bir sebeple krize girdiyse ve işten çıkarmalar yaşanıyorsa sizin o dönemde iş bulma süreciniz uzayabilir. Bu şekilde süreci kısaltan veya uzatan çok faktör var. Dolayısıyla AKILLI hedef koymak çok önemli. Hedefiniz makul olmalı. Yani ulaşılabilir olmalı. Sizin, sektörün veya ülkenin iş aradığınız döneme ait şartları hedefinizin ulaşılabilir olup olmamasına etki eder. Ben İstanbul'dan veya Erzurum'dan çok sıkıldım ben Marmaris'e yaşamak istiyorum diye Marmaris'te yazılım mühendisliği pozisyonu kovalamak da normal şartlar altında gerçekçi değildir. kendinize koyacağınız hedef sizin ulaşabileceğiniz en iyi noktayı ancak mutlaka gerçekçi ve erişilebilir olacak şekilde temsil etmelidir. 

Şimdi varsayalım ki "Savunma sektöründe, Ankara'da, yazılım mühendisi olarak, 6 ay içinde işe başlamak." şeklinde bir hedef koydunuz. Hedefi tarttınız, değerlendirdiniz ve evet; ulaşabileceğiniz, gerçekçi bir hedef olduğuna da karar verdiniz. Artık bu hedefe doğru atacağımız adımlara bakalım.

B. Hedefe Doğru Atılacak Adımlar

SMART Hedef'in özelliklerinden biri de zaman kısıtlı olması yani bir takviminin olmasıydı. Hedefimizi 6 ayla sınırlandırmıştık.

Şimdi adımlarımız neydi? Yukarıda yazmıştık:

ADIM 1: SMART hedef

ADIM 2: Plan

ADIM 3:Ön araştırma,

ADIM 4: Kişisel gelişim

ADIM 5: Öz geçmiş

ADIM 6: iş bulma sitelerine üyelik, iş ilanlarının takibi ve iş başvuruları

ADIM 7: iş Görüşmesi/Mülakat

ADIM 8: İş teklifi, değerlendirme ve kabul

ADIM 9: İşe başlama hazırlıkları, Sözleşme'nin İmzalanması ve İşe Başlama

 

C. Plan

 

Her bir adıma süre verelim. Önce şu 6 aylık süreyi, günde ortalama 1 - 1,5 saatinizi bu işe ayırabileceğinizi tahmin ederek toplam 215 saatlik bir hazırlık süresi olarak not edelim. 215 saatin kırılımı her bir adımın yanında yazılı. Bazı adımlar için neden o kadar çok süre belirlediğimiz ilgili adımla ilgili işleri aşağıda okurken ve hatta bizzat yaşarken göreceğinizi düşünüyorum.

ADIM 1: SMART Hedef (1 saat) (hedef örneğimizi kendi hedefinize yönelik türetebilirsiniz; biraz düşünüp hedefinizi belirleyin)

ADIM 2: Plan (3 saat) (Burada planı yapıyoruz aslında, bu örnekten kendi hedefinize uygun planı türetebilirsiniz)

ADIM 3:Ön araştırma (24 saat) 

ADIM 4: Kişisel gelişim (24 saat)

ADIM 5: Özgeçmiş (6 saat)

ADIM 6: İş bulma sitelerine üyelik, iş ilanlarının takibi ve iş başvuruları (125 saat)

ADIM 7: iş Görüşmesi/Mülakat (12 saat)

ADIM 8: İş teklifi, değerlendirme ve kabul (12 saat)

ADIM 9: İşe başlama hazırlıkları, Sözleşme'nin İmxalanması ve İşe Başlama (8 saat)

D. Ön Araştırma

 

Hedefiniz Ankara'da Yazılım alanında bir savunma sektörü firmasında işe başlamayı öngörüyordu. Ön araştırma sürecinde şu sorulara yanıt aramanız faydalı olacaktır. Bu sorulara kendi sorularınızı da ekleyebilirsiniz:

1) Ankara'da savunma sektöründe yazılım alanında faaliyet gösteren firmalar hangileri?

2) Bu firmalar ne iş yapıyorlar? Internet, sosyal medya, youtube veya savunma sektörü haber sitelerinde firmalar hakkında ne tür bilgiler var?

2) Bu firmaların son 1 yılda çıktıkları yazılım alanındaki iş ilanlarında aranan nitelikler neler? 

3) Bu firmalarda çalışan danışabileceğim arkadaşlarım veya tanıdıklarım var mı? Veya arkadaşlarım, tanıdıklarım aracılığıyla aşağıdaki sorulara yanıt bulabileceğim birilerine ulaşabilir miyim? Şunları sormak istiyorum:

Firmanın durumu nasıl?

Çalışma ortamı nasıl?

Yeni mezunları işe alıyor mu?

Yazılımla ilgili hangi pozisyonlar var? Örneğin yazılım tasarım mühendisi, yazılım test mühendisi, yazılım konfigürasyon yönetimi gibi pozisyonlarda çalışanlar neler yapıyorlar? Bunların arasındaki fark ne? Şu an bilmediğim ancak yazılımla ilgili diğer pozisyonlar ilgimi çekebilir mi?

Şirketin yazılım teknolojileri hakkında nasıl bilgi edinebilirim? Örneğin, ben mobil yazılımlara ilgi duyuyorum, yazılımla ilgili listelediğim firmalardan mobil yazılım geliştirenler hangileri? Veya, yazılım ama oyun teknolojileri ile ilgiliyim. Savunma sektöründe oyun teknolojilerini kullanan firmalar var mı? Simülatör üreten firmalar hangi oyun teknolojilerini kullanıyorlar?

Firmanın katıldığı kariyer fuarları oluyor mu? Gidip kendileriyle fuarda bizzat konuşsam iyi olur!

Savunma sektöründeki yazılım işlerinin geleceği hangi teknolojilere dayanıyor? Trendler ne yönde? Hangi programlama dilleri sıklıkla kullanılıyor?

Donanım veya sistem geliştiren firmalarda yazılımcılar ne yapıyor?

ÖN ARAŞTIRMANIZI TAMAMLADIKTAN SONRA İLK BAŞTA KOYDUĞUNUZ SMART HEDEFİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMELİSİNİZ.

 

Çünkü ilk günkü gibi değilsiniz. Araştırdığınız, bilgi topladınız ve öğrendiniz. İlk başta koyduğunuz hedef halen gerçekçi mi, ulaşılabilir mi; değerlendirmeniz lazım. Gerekirse hedefi revize ederek son halini verin.

 

E. Kişisel Gelişim

 

Okulu bitirdiniz ancak sürekli öğrenme kariyerinizin vaz geçilmez bir parçası olacak. Sadece teknik yani mühendislikle ilgili konularda da değil. Soft skills olarak adlandırılan yeteneklerinizi de geliştirmek zorunda kalacaksınız. Takım içinde çalışmaya yatkın mısınız? Zaman baskısı altında çalışabilir misiniz? Stresi veya duygularınızı yönetebilir misiniz? Sunum yapabilir misiniz? Bir doküman hazırlayabilir misiniz? Kendinizi yazarak ifade edebiliyor musunuz? Güçlü veya zayıf yönleriniz neler? Topluluk önünde konuşma yapabilir misiniz? Dikkat dağınıklığınız var mı? Kolay sıkılır mısınız? 

Bu soruları sayfalarca örnekleyerek çoğaltabiliriz. Korkmayın çünkü bu soruların hepsinin muhatabı aynı kişi değil. Farklı pozisyonlar farklı iş ve karakter yetkinlikleri gerektirir. Hangi özelliklerin yapacağınız işle ilgili olduğunu mümkün olduğunca hızlı bulmanız faydalı olacaktır. Genellikle başvuracağınız pozisyona ait iş ilanında aranan özelliklerden bahsedilir. 

Ayrıca her konuda mükemmel olmanıza da gerek yok. Hepimizin istisnasız iyi olduğu veya halen gelişime ihtiyacı olan yönleri vardır. Bu kimse için değişmez. Herkes için geçerlidir. Siz henüz kariyerinizin başında olduğunuza göre, kendinizde tam olmadığını tespit ettiğiniz yeteneklerinizi iyileştirmek için bolca zamana sahipsiniz. Sizden de mükemmel bir yetenek seti beklenmez henüz iş hayatınızın  başında. 

Ancak ön araştırma sonuçlarınıza göre yaygınca arandığınızı gördüğünüz ve kendinizi zayıf hissettiğiniz bir alanda işe girene kadar olan zamanınızı bir sertifika veya kurs tamamlama belgesi alarak değerlendirebilirsiniz. Örneğin problem çözme, karar verme, proje yönetimi olabilir. Veya teknik bir eksiklikle ilgili kendinizi geliştirebilirsiniz.

 

F. Özgeçmiş

 

Özgeçmişiniz hazırlamak için 3. veya 4. adımın tamamlanmasını beklemenize gerek yok. özgeçmişiniz için artık internette tonlarca şablon, YouTube video içeriği ve makale var. Ben hala özensiz veya hatalı hazırlanmış çokça özgeçmişle karşılaşıyorum. Dolayısıyla bildiğiniz kadarıyla veya el yordamıyla değil, lütfen bu konuya vakit ayırarak özgeçmişinizi hazırlayın. İyi bir özgeçmiş için iyi bir şablon yeterli olmaz. Mutlaka ilgili YouTube video içeriklerini izlemeniz ve profesyonellerin blog veya web sayfalarında açıkladığı özgeçmiş hazırlama önerilerine dikkat etmelisiniz.

 

G. İşBulma Sitelerine Üyelik, İş İlanlarının Takibi ve İş Başvuruları

Önerim LinkedIn ve Kariyer.net. Savunma firmalarının genellikle iş ilanı yayınladıkları platformlar bunlardır. İstisnalar olabilir. LinkedIn ve Kariyer.net'te dolduracağınız profil bilgileri ve bu platformların kullanım felsefesini de öğrenmeniz faydalı olacaktır. Bunlar için de internette mevcut açık kaynak yazılara ve video içeriklerine başvurabilirsiniz. Kariyer.net sonuçta özgeçmişinizi yükleyip iş başvurusu için ilgili ilanlara tıkladığınız bir platform. Ancak LinkedIn öyle değil. Zaman zaman sosyal paylaşım sitesi sınırlarını aşarak instagram, facebook veya twitter gibi kullanımlarına da denk geleceksiniz. 

Bu platformlara üyelik ve profillerin oluşturulması nereden baksanız 6 saatinizi alacaktır. Eğer hazır ve iyi bir özgeçmişiniz varsa, 2-3 saatte tüm işinizi halledersiniz. Sonrasında da platformların kullanımını öğrenmeniz lazım. İş ilanlarının takibi nasıl olacak? Bazen yüzlerce iş ilanının listelenmesi halinde hangi kriterlere göre uygun filtreleme kullanarak size uygun listeyi elde edebilirsiniz? Bunları öğrenmelisiniz.

İş İlanlarının takibi en çok vaktinizi alacak faaliyetiniz olacak. Her hafta düzenli ve asgari 3 saat ayırmadan iş ilanlarını takip edemezsiniz. Bunu siz de deneyimleyeceksiniz. Her gün girip iş ilanı takibi yapmanıza gerek yok. Ancak haftada bir girip LinkedIn ve Kariyer.net'e toplamda 3 saat kadar vakit ayırmanız gayet yeterli olacaktır.

LinkedIn ve Kariyer.net dışında iş ilanlarına yer verilen veya iş başvurusu yapılabilecek önemli platformlar da var. Bunlar bizzat şirketlerin kendi web siteleri. Örneğin Savunma sektörünün nitelikli mühendislik firmalarından biri olan ANOVA ARGE A.Ş. web sitesine bir göz atalım.

Önce anova.com.tr adresine gidelim. Karşınıza çıkacak açılış sayfasında Kariyer adında bir yer göreceksiniz. "Kariyer" altında firmanın İK politikası, çalışan personel profili ve "Başvuru Formu" karşınıza çıkacak. Başvuru formunda ilgilendiğiniz pozisyon kısmından "genel başvuru"yu seçerek başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu hemen hemen tüm firmaların web sitelerinde mevcuttur. Hatta bazı firmalar, direkt iş ilanlarını da web sayfalarına koyarlar. Dolayısıyla, "ön araştırma" adımında listelediğiniz hedef firmaların web sitelerini tek tek ziyaret edip her birinin kendi İK web sayfasına göre başvuru yapmanız da gerekli olacaktır. 

LinkedIn veya Kariyer.net gibi platformlarda muhtemelen başvuru yapacak yüzlerce iş ilanı bulamayacaksınız. Hatta bazı haftalar girip baktıkça size uygun hiç ilan olmadığını göreceksiniz. Bu normaldir. Firmaların aldıkları işlere göre ortaya çıkan ihtiyaçlarını karşılamak için ne zaman ilan verecekleri pek kestirilemez. Ancak bunun bir istisnası vardır. O da firmaların sene başında yaptıkları personel bütçesidir. Şöyle ki, her firma, normal şartlar altında, bir sonraki yıl ne kazanacağının, ne harcayacağının, mevcut personeline ilave kaç personel daha işe alacağının, işe alınacak yeni personelin hangi pozisyonlara için olacağının planını yapar. Bu plan firmanın tüm faaliyetleri ile ilgilidir ve çok ayrıntılıdır. Buna bütçe diyoruz genel ve basit ifadesiyle. Bu bütçe içinde personel bütçesi denen alt bütçe de yer alır. Burada firmanın hangi ay kaç kişiyi alacağının bir planı vardır. Orada yeni mezun niteliğindeki personele ne zaman ihtiyaç duyulduğuna dair ipuçları yer alır. Firmalar da bütçede planlandığı şekilde ilana çıkarlar ve iş ilanlarına başvurula ilave olarak kendi web siteleri üzerinden yapılmış başvurulara da bakarlar. Bazıları buna öncelik de verebilir. Dolayısıyla iş aramak için tek yok LinkedIn ve Kariyer.net'te ilan kovalamak değildir.

 

Bir diğer usul de kulaktan kulağa usulüdür. Şöyle ki iş başvurusu yapmak için aday olarak belirlediğiniz firmalarda çalışan arkadaşlarınız varsa, bu arkadaşlarınızı iş aradığınızdan haberdar etmeniz faydalı olacaktır. Şöyle ki, örneğin firmanın yazılım mühendisliği bölümü personel alacak. Bundan firma çalışanlarının haberdar olma olasılığı yüksektir. Özellikle aynı bölümde çalışan bir arkadaşınız varsa. O arkadaşınız, personel arandığı noktada sizi tavsiye ederek özgeçmişinizi İK bölümüne veya ilgili bölüm yöneticisine ulaştırır. Böylece eğer uygun görülürse mülakata çağırılabilirsiniz. Yeni mezunlar için çok geçerli olmasa da, firmalar performanslarından memnun oldukları çalışanlarının bir arkadaşına referans olmasına genellikle önem verirler. Kulaktan kulağa adını verdiğim bu yöntem, özellikle kariyerinizin ilerleyen yıllarında en geçerli işe alım yöntemi haline gelir.

H. İş Görüşmeleri/Mülakat

 

Tebrikler. Mülakata çağırıldınız. Bu önemli bir aşama. Bu mülakatların bir kısmı iş teklifi ile sonuçlanacak. Her mülakata en iyi şekilde hazırlanmanız lazım.

Mülakat ile firmanın görüşme kayıtları arasına da girmiş oluyorsunuz. Her hâlükârda, olumsuz sonuçlansa bile, nezaket ve ilginizi göstererek firma tarafında iyi izlenim bırakmanız önemli. Çünkü firma yapacağı mülakatlar sonucunda sizi işe almasa da, görüşme kaydında olumsuz bir kaydın olmaması lehinize bir durum yaratacaktır. Olası 3 durum var. İlk ikisi direkt lehinize. Sonuncu ise direkt aleyhinize. Bu olasılıklara kısaca bakalım.

1. Olasılık: Mülakat sonucunda iş teklifi alırsınız. Bu lehinize bir durumdur.

2. Olasılık: Mülakat sonucunda iş teklifi almayabilirsiniz ancak firma görüşme notlarına iyi izlenim bıraktığınızı ve potansiyel bir aday olduğunuzu yazar. Yaptığınız görüşmede seçilmeseniz bile ilerde aynı veya benzer pozisyonlar için başvurularınızda firma kayıtlarını kontrol ettiğinde hakkınızda not aldığı olumlu izlenimleri görür. Bu da lehinize bir durumdur.

3. Olasılık: Mülakat sonucunda iş teklifi almazsınız ancak görüşme olumsuz bir havada geçmiş ve firma görüşme kaydına hakkınızdaki eksiklikleri not etmiştir. Aynı firmaya ilerde aynı veya benzer bir pozisyon için başvurduğunuzda, firma kayıtlarını kontrol edecek ve aldığı olumsuz kayıtları görerek sizi artık mülakata davet etmeyebilecektir. Bu aleyhinize bir durumdur.

Bu sebeple, hakkınızda olumsuz bir notun kaydınıza girmemesi ve böylece o firma nezdinde geleceğinizi olumsuz olarak ipotek ettirmemek için her durumda görüşmenin iyi geçmesine gayret etmeniz lazım.

Bu yapmak hiç de zor değil aslında.

Temel 5 kurala uyarak bunu sağlayabilirsiniz. Bu temel kurallara bir göz atalım.

1. Görüşmeye uygun bir kıyafetle ve vaktinde gidin. Uygun bir kıyafet demek, ne düğüne gider gibi aşırı süslü ne de markete ekmek almaya gider özensiz giyinmemek. 

2. Aşırı parfüm, aksesuar ve takı kullanmayın.

3. Gülümseyin ancak tebessüm seviyesinde. 

4. Cep telefonunuzu sessize almayı unutmayın.

5. Mutlaka hazırlık yapın. Size sorulacak sorulara doğaçlama yanıt vermeniz zor olabilir. En azından tahmin edilebilecek sorulara hazırlık yapın ve cevapları kafanızda oturtun.

Mülakatta sorulabilecek sorular:

1. Sizi tanıyabilir miyiz? Kendinizden bahseder misiniz?

2. Firmamızı tanıyor musunuz? Bize nasıl ulaştınız?

3. Neden savunma sektöründe çalışmayı düşündünüz?

4. Savunma sektörü hakkında ne biliyorsunuz?

4. Başvurduğunuz pozisyonda başarılı olacağınıza inanıyor musunuz? Bu pozisyonda bize neler katabilirsiniz?

5. Gelişime açık yönleriniz var mı? hangileri?

6. Güçlü yönleriniz hangileri?

7. En çok yapmaktan hoşlandığınız şeyler neler?

8. Teknolojiyi takip ediyor musunuz? Nasıl takip ediyorsunuz?

9. Bir işten; çalışmaktan beklentileriniz nelerdir?

10. Seyahat engeliniz var mı?

11. Zaman zaman yoğun tempoda çalışabilir misiniz? Stresi yönetebilir misiniz?

12. Kendinize yatırım yapıyor musunuz? 3 yıl sonraki hedefleriniz neler? 3 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?

13. Takım içinde çalışabilir misiniz? Hiç çalıştınız mı? 

14. Maaş beklentiniz ne kadar?

15. Bize sormak istediğiniz şeyler var mı?

Bu sorulara verilecek yanıtlar ve püf noktalarıyla ilgili internette açık kaynak; erişilebilir zengin içerik mevcut. Lütfen araştırıp kendinizi olumlu ancak doğru ifade eden yanıtlarınızı oluşturun.

I. İş Teklifi, Değerlendirme ve Kabul​

Mülakat sonrasında bir telefon aldınız, belki de bir eposta ile size işe kabul edildiğiniz bildirildi. Tebrikler. 

Normal şartlar altında firmanın size yazılı bir iş teklifi göndermesi beklenir.

İş teklifinde işiniz, iş yeriniz, maaşınız, çalışma saatleriniz, izin hakkınız gibi ayrıntılar mevcut olur ancak bunun bir şablonu yoktur. Her firmanın iş teklifi farklı içerikte olabilir. Bazı firmalar ise iş tekliflerini yazılı olarak iletmez ve şartları şifahen; sözle iletir. 

Şirket size teklifi hangi yolla ulaşıyorsa ve aksini belirtmediyse aynı yolla yanıtınızı iletmeniz uygun olacaktır. E-posta'ya e-posta ile yanıt; söz ile yapılan teklife söz ile yanıt şeklinde. Yanıtınızı vermeden önce size iletilen teklifle ilgili anlamadığınız noktalar olursa şirket İnsan Kaynakları ile görüşerek bilgi alabilirsiniz.

J. İşe Başlama Hazırlıkları, Sözleşme'nin İmzalanması ve İşe Başlama

 

Bazen teklifle ancak genellikle teklif sonrasında işe olumlu yanıt verdikten sonra şirket size işe başlamadan önce yapmanız gereken hazırlıklarla ilgili bilgi verecek veya bir liste iletecektir. İş teklifine olumlu yanıt verdiğinizde, işe başlamadan önce yapmanız gereken neler olduğunu şirkete sorarak öğrenmeniz uygun olacaktır.

Genellikle şu tür hazırlıklar yaparsınız:

1) Vesikalık fotoğraf

2) Sabıka kaydı (e-devletten alınır)

3) İkametgah kaydı (e-devletten alınır)

4) Kimlik kartı fotokopisi

5) Diploma fotokopisi (Henüz yeni mezun olarak diplomanızı almadıysanız, normal şartlar altında e-devletten mezuniyet belgenizi alıp şirkete verebilirsiniz)

6) Maaşınız şirketin çalıştığı bir banka hesabına yatırılacağından, şirket tarafından uygun görülecek bir bankada maaş hesabı

7) İşe Giriş Sağlık Muayenesi (İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince çalışanlardan genellikle işe giriş öncesi sağlık muayenesi istenmektedir. Bu muayenenin içeriği çalışılacak firma ve pozisyona göre değişiklik gösterebilir.)

 

İş yerinizle resmi ilişkiniz İş Sözleşmesi'nin (İş Akdi) imzalanmasıyla başlar.

bottom of page